Joustava ja monipuolinen tuotantomme pystyy täyttämään myös erikoisalojen lisävaatimukset

Vaativien osien ja kokoonpanojen valmistus vaatii korkeaa asiantuntemusta ja monipuolista tuotantoympäristöä. ITA Nordic seuraa tiiviisti teknologista kehitystä, kehittäen omia toiminta- ja työstötapoja jatkuvasti pysyäkseen alan kärjessä. Yrityksen kyky tuottaa suuria tuotantoeriä laatuvaatimusten mukaisesti sekä erikoisalojen tarpeisiin mukautuminen tekevät ITA Nordicista erinomaisen sopimusvalmistuksen kumppanin.  

ITA Nordic on erikoistunut vaativien koneistettavien osien valmistamiseen erikokoisissa sarjoissa asiakkaiden piirustuksien ja muiden spesifikaatioiden mukaisesti. Valmistamme hyvin monipuolisesti erilaisia koneistettavia osia ja osakokoonpanoja, kuten 

  • sähkökoneiden osat: akselit (hammastuksilla ja ilman), kokonaiset roottorit, päätykilvet, laakeripesät ja -kannet, laakerikokoonpanot, kytkentäkotelot, magneettielementtien mekaniikkaosat jne.
  • hydrauliosat: hydrauliakkujen osat ja itse akut, iskuvasaran sylinteriputket, hydraulimoottorien jakoventtiilit, sylinterien osat jne. 
  • erikoislujat kiinnitystarvikkeet  
  • vaihdekotelot 
  • muut akselit

– Valmistuskyky ei rajoitu pelkästään yllä mainittuihin, vaan kattavan konekannan, osaamisen ja toimittajaverkoston avulla pystymme kilpailukykyisesti toimittamaan asiakkaan tarvitsemat valmiit osat ja vaativatkin kokoonpanot, edellyttävät ne sitten koneistamisen lisäksi 3D-mittauksen tai lämpökäsittelyn/pinnoituksen (esim. eri karkaisut, nitraukset, nikkelöinnit, kuparoinnit, sinkitykset jne.), kertoo ITA Nordicin tuotantojohtaja Erkki Martikainen 

Teknologinen kehitys vie eteenpäin koneistusmenetelmiä ja -tekniikoita 

Teknologinen kehitys menee teollisuuden alalla nopeasti eteenpäin. Pyrimme pysymään kehityksen huipulla tekemällä tiivistä yhteistyötä konetoimittajien ja erityisesti työkaluvalmistajien kanssa. Testaammekin usein meillä yhteistyössä uusia tehokkaampia työstöratojen ohjelmointi- ja työstötapoja sekä uudentyyppisiä työkaluja. Näin pysymme askeleen edellä kehityksessä sen lisäksi, että seuraamme alan kehitystä myös muuten tiiviisti. 

– Iso osa koneistamisesta myös meillä on edelleen sorvaamista, jyrsimistä, avartamista ja poraamista ja kehitys menee näilläkin koko ajan eteenpäin. Näiden lisäksi vaativampiin tuotteisiin tehdään esimerkiksi kalvausta, hiontaa ja silovalssausta. Ulkopuolisia hammastuksia teemme pääasiallisesti jyrsimällä suoraan ja vierijyrsinnällä ja sisäpuolisia höyläämällä, mutta esim. Power skiving tekee tuloaan molempiin, kertoo Martikainen.  

Tuotantomme monipuolisuus mahdollistaa useiden eri toimialojen palvelemisen 

Tuotantomme monipuolisuus mahdollistaa korkealaatuisten ja luotettavien komponenttien valmistuksen, myös erityisiä lisävaatimuksia edellyttäville aloille. Tällaisia ovat esimerkiksi puolustusvälineteollisuuden tuotteiden valmistus.  

– Puolustusvälineteollisuuden tuotteiden valmistuksessa korostuvat erinäiset turvallisuusasiat mm. luottamuksellisuuteen ja tuoteinformaatioon liittyen, jotka luonnollisesti hallitsemme. Lisäksi laadunvarmistukseen ja riskienhallintaan voi olla lisävaatimuksia. Puolustusvälineteollisuuden tuotteet on yleensä suunniteltu kestämään mm. kovia olosuhteita ja rajumpaa käyttöä painoa kasvattamatta, jolloin tuotteissa on usein mm. kulutustakestäviä pinnoituksia ja harvinaisempiakin materiaalilaatuja, jotka hoituvat meiltä kyllä, sanoo Martikainen  

Koneiden kyvykkyys tulee kasvamaan entisestään  

Koneistukselle on paikkansa myös tulevaisuudessa ja ala kehittyy lujaa vauhtia. Työstömenetelmät, työkalut ja koneet kehittyvät jatkuvasti tehostaen tuotantoa ja mahdollistaen tarkempienkin vaatimusten saavuttamisen. Vaativissakin osissa pystytään osin siirtymään hiotuista osista lastuavaan työstöön tarkkuuden kehittymisen myötä, kustannuksia säästäen.  

– Erilaiset uudet työstötavat tulevat yleistymään ja kehitys tulee jatkumaan edelleen. Lisäksi työstökoneiden kyvykkyys ja monipuolisuus tulevat kasvamaan entisestään. Materiaalia lisäävät menetelmät kehittyvät ja yleistyvät etenkin paino-optimoiduissa osissa, sekä minimoitaessa kalliin materiaalin tarvetta että perinteisillä menetelmillä hankalasti toteuttavilla muodoilla, mutta myös 3D-tulostetuissa osissa tarkimmat pinnat vaativat edelleen koneistamista. Valmistuksen tehokkuus materiaalia lisäämällä ei vielä päätä huimaa ja tulostettujen materiaalin hyväksyntä erilaisiin käyttöihin vaatii vielä paljon työtä. 

– Tekoälyn hyödyntäminen valmistusprosessin suunnittelussa ja ohjelmoinnissa on mielenkiintoinen asia, mutta se ei missään nimessä tule täysin korvaamaan osaavaa menetelmäsuunnittelijaa, vaan se tulee mukaan tehostamaan työntekoa, mistä voimme saada kilpailuetua. Tekoälyä hyödynnämme jo muuten mm. erilaisten raporttien teon automatisoinnissa ja voimme käyttää säästyneen ajan näin kasatun tiedon hyödyntämiseen, Martikainen toteaa.  

Kehitämme valmistusprosessejamme asiakkaidemme etuja ajatellen  

Jatkuva kehitys tuo mukanaan myös haasteita. Tuotannossa haasteet ovat kuitenkin kehitysmahdollisuuksia, jotka pitää hyödyntää toimintatapojen parantamisessa. Käytännössä kaikki on mahdollista, mutta aikataulut voivat joskus asettaa haasteita, koska kapasiteetin nostaminen voi viedä aikaa.  

Teemme asiakkaidemme kanssa valmistettavuusyhteistyötä eli esitämme tarvittaessa parannusehdotuksia, jotta päästään kustannustehokkaampaan lopputulokseen. Ehdotuksissa huomioidaan kuitenkin edelleen asiakkaan laatuvaatimukset, joten laadusta emme koskaan tingi.  

– Meiltä löytyy osavalmistusosaamisen lisäksi myös laajalti pitkällistä kokemusta ja insinööriosaamista laitevalmistuspuolelta. Tästä on hyötyä myös asiakkaalle parannusehdotusten muodossa. Joissakin tapauksissa olemme mukana jo tuotekehityksen aikana jo ennen prototyyppien valmistusta, kertoo Martikainen.  

Asiakassuhteemme ovat pitkiä ja niistä iso osa on yrityskauppojen myötä tulleita. Valmistamme aina asiakkaillemme tuotteet järkevän kokoisissa tuotantosarjoissa, esimerkiksi useamman kuukauden tarpeet kerrallaan ja toimitamme ne asiakkaalle heidän haluamissaan erissä – myös pienissä erissä. 

Monipuolinen ja luotettava kumppani koneistukseen  

ITA Nordicin joustavuus ja mahdollisuus monipuoliseen tuotantoon on saanut kiitosta asiakkailta. Meille tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan valmistamiemme tuotteiden toimitusvarmuus ja laatu on asiakkaidemme mukaan erinomainen. Olemme luotettava ja osaava sopimusvalmistuskumppani, joka tuo selkeää kilpailuetua myös asiakkaillemme.  

 

Katso kaikki uutiset