Kappaleiden valmistus CNC-koneistuksella on sadasosamillin tarkkaa työtä

ITA Nordicilla kappaleiden valmistusprosessi on alusta loppuun asti tarkkaan määritelty. Valmistuksen kulmakiviä ovat monitoimisorvit, jyrsimet ja valssauskoneet sekä niiden apuna toimivat robotit. Automatiikan ja robottien lisäksi työntekijät ovat tärkeässä roolissa valmistuksen eri vaiheissa. Asiakkaiden tarpeiden lisääntyessä myös konekantaa päivitetään jatkuvasti.

ITA Nordicin erikoisalaa ovat koneistettavien kappaleiden ja erilaisten kokoonpanojen valmistus. Valmistuksen päätuotteita ovat erilaiset erikoiskiinnitystarvikkeet esimerkiksi marine propulsio -laitteisiin ja dieselmoottoreihin. Myös sähkömoottorin osia, kuten päätykilpiä, akseleita, roottoreita, laakerikokoonpanoja ja erilaisia akselimaisia tuotteita valmistetaan monille laitevalmistajille. Kaikista eniten tuotetaan meriteollisuuden kiinnitystarvikkeita. 

– Pystymme toimittamaan sarjatuotantona erittäin vaativia koneistettuja osakokonaisuuksia, joissa on korkeat laatuvaatimukset. Kokoamme esimerkiksi valmiita laakeripaketteja, sähkömoottorin roottorikokoonpanoja sekä hydraulikokoonpanoja, ITA Nordicin tuotantopäällikkö Erkki Martikainen kertoo.

Puntalassa sijaitsevan pääyksikön lisäksi Pirkanmaalla sijaitseva Kurun yksikkö on erikoistunut hydraulisylinterivalmistajien tarpeisiin ja Närpiön yksikkö puolestaan vaativien akselimaisten piensarjojen valmistukseen. 

Tuotettavissa osissa voi olla erilaisia pinta- ja lämpökäsittelyitä, jotka ITA tekee hyödyntämällä alihankkijaverkostoaan. Yritys hoitaa siis koko prosessin materiaalin hankinnasta kokoonpanoon.

Koneet ja robotiikka tehokkaassa käytössä

ITA Nordicilla konekanta muodostuu useista jyrsinkoneista sekä monitoimisorveista, joilla työstetään kappaleita. Yksi asia, joka erottaa ITA:n muista tavallisista konepajoista on valssauskoneet, joilla valssataan kierteitä suuriin ruuvituotteisiin. Myös robotiikka on tärkeä osa valmistusprosessia.

– Meillä panostetaan joustavaan automaatioon. Robotit eivät pelkästään vaihda kappaleita, vaan ne työskentelevät myös sillä aikaa, kun kone työstää kappaletta. Ne tekevät muun muassa viimeistelyä, merkkausta ja pesua, Martikainen sanoo.

Komponenttien valmistuksessa koneiden täytyy toimia tuhannesosamillien tarkkuudella, jotta päästään haluttuun laatutasoon. Nykyistä konekantaa päivitetään jatkuvasti asiakkaiden tarpeiden mukaan, minkä vuoksi Puntalaan on alkukesästä saapumassa uusi monitoimisorvi. 

– Uusimman investoinnin jälkeen Puntalan CNC-työstökoneiden määrä nousee 18 koneeseen, sahojen, valssien ja manuaalikoneiden lisäksi. Uusilla koneilla saadaan lisää kapasiteettia, jotta pystymme paremmin palvelemaan asiakkaita ja heidän kasvaneita tarpeitaan, Martikainen pohtii.

Tarvitaanko CNC-koneistuksessa enää ihmistä?

Vaikka CNC-koneistuksessa automaatio ja robotiikka huolehtivat isosta osasta valmistusta, kappaleiden valmistus on riippuvainen osaavien ihmisen työpanoksesta. Tällä on suuri merkitys myös valmistuksen kilpailukykyyn. 

Ennen varsinaista valmistusta suunnitellaan valmistusmenetelmä työvaiheineen, jotta tuotanto on mahdollisimman tehokasta ja päästään asetettuun vaatimustasoon. Lisäksi etukäteen hankitaan oikeat työkalut, tehdään ohjelmat sekä valmistetaan mahdolliset kiinnittimet. Koneistaja tekee työstökoneella asetukset eli lataa ohjelman, asettaa työkalut ja kiinnittimet sekä ajaa ensimmäisen kappaleen tehden tarvittavat säädöt.

– Robottisoluissakin operaattorin tehtävänä on valvoa laatua. Kappaleet mitataan säännöllisin väliajoin ja tarvittaessa säädetään korjaimia. Toimilla varmistetaan, että solusta tulee juuri sitä laatua mitä pitääkin. Yksi henkilö pystyy hoitamaan paria robottisolua yhtä aikaa, jolloin kone tekee työtä ja operaattori valvoo, huoltaa ja paletoi kappaleita, Martikainen kuvailee.

Miksi kannattaa valita ITA Nordic?

Joustavan valmistusprosessin ansiosta ITA Nordic pystyy tuottamaan hyvin erikokoisia ja -mallisia kappaleita. Koko voi vaihdella pienen nyrkin kokoisesta kappaleesta akselimaisiin kolme metriä pitkiin kappaleisiin asti. Laippamaisten kappaleiden halkaisija yltää lähes metrin kokoluokkaan.

– ITA Nordic on sarjavalmistaja eli pystymme tuottamaan isoja sarjoja haastavia kappaleita ja  ylläpitämään korkeaa laatua. Kehitämme myös konekantaa ja tuotantoprosessia jatkuvasti, jotta pystymme täyttämään asiakkaidemme kasvavat tarpeet. Olemme mukautumiskykyinen yhteistyökumppani, joka auttaa asiakasta saavuttamaan täyden potentiaalinsa, Martikainen toteaa.

Varaa virtuaaliesittely!

Katso kaikki uutiset